Gibraltar: skriveni kutak velike imperije

Gibraltar: skriveni kutak velike imperije

 

Hajde da se, za početak, igramo asocijacije. Ja vam kažem nekoliko reči,  a vi, na osnovu toga, pogađate o kojoj destinaciji se radi.

Zvanična valuta je funta, a nalazi se na Pirinejskom poluostrvu.  Da nije u pitanju Španija ili Velika Britanija?

Tačan odgovor je: Gibraltar,  autonomna britanska teritoriju koja se graniči sa južnom Španijom.

Sa tek 35,000 stanovnika Gibraltar predstavlja drugi po veličini grad na svetu po procentu Jevreja u odnosu na broj žitelja.
Prema legendi, Gibraltar je stvorio čuveni i snažni Herkules,  kada je razdvajao Evropu i Afriku, Atlanski okean i Sredozemno more. Pri pomeranju zemlje, stvorio je i stubove sa obe strane kontinenta od izdizanja zemljišta. Mnogo godina kasnije, ovi stubovi su uticali na formiranje i izgled stranog papirnog novca.

Španske i američke novčanice

GibraltarŠpanci su, kako istorija kaže, prvi Evropljani koji su otkrili američki kontinent, te je novčanica američkog dolara godinama kasnije počela da podseća na špansku pezetu. Dve prave linije u znaku dolara predstavljale su Herkulesove stubove, a slovo S vezu između njih. Ta povezanost se odnosila na na latinsku poslovicu ‘Non Plus Ultra’ (iliti ništa iza ovoga), odnoseći se na Zemlju kao na ravnu ploču, koja je imala svoj početak i kraj, baš kao i slovo S.

The rock of Gibraltar

Divlji majmuni, Gibraltar

 

Gibraltar je, pored bogate špansko-britanske istorije, najpoznatiji po samoj steni visokoj 426 metara, sa koje se istovremeno prostire pogled na afrički i evropski kontinent. Pored pogleda koji oduzima dah, na ovoj steni nalaze se i jedina vrsta divljih majmuna u Evropi. Oni su posledica osvajačkih pokušaja afričkih muslimana koji su pre nekoliko vekova želeli da zavladaju Evropom. U svojim ratovanjima, usput su preneli i divlje majmune, koji su do tada u Africi smatrani kućnim ljubimcima. Do vrha stene se moze stići peške, žičarom ili za mene najbezbednijom opcijom: kombijem i sa turističkim vodičem. Divlji majmuni koji se nalaze na vrhu se ne boje turista, ali jesu uvek obazrivi prema strancima. Ipak, uvek održavaju prijateljske odnose sa turističkim vodičima koji ih svakodnevno viđaju i hrane.

Majmunska posla

Majmuni imaju izraženo čulo mirisa, te su u stanju da, preko zatvorenih prozora i vrata kombija, omirišu bilo šta jestivo. Kada shvate da mogu da dobiju još nezdrave hrane, ne boje se da naskoče na prozore, auto ili… moja ledja.

Gibraltar

Iako sebe sebe smatram ljubiteljem životinjskog carstva, izbegavam all up and personal trenutke i susrete. Nebitno da li se radi o novosadskim golubovima…ili gibraltarskim divljim majmunima.

U mom neveštvom izbegavanju divljih majmuna, jedna ženka mi je naskočila na vrat. Moja instiktivna reakcija je trebala da bude: počni da paničiš i oslobodi se ovog majmunskog posla. Sada i odmah. Međutim, vodič me je u tom trenutku upozorio da ne pravim nagle pokrete jer će me 9 kilograma težak majmun na mojim leđima najverovatnije ujesti. Majmuni svaki nagli pokret ka njima doživljavaju kao pretnju, te je najbolji savet, ako imate majmuna na leđima: ne raditi ništa dok on sam ne siđe.

Prestravljena i sa divljim majmunom na vratu, mirno sam ispozirala za fotku (jer hej, kako ćemo na Instagram bez ovakve fotke?),  i još ljubaznije zamolila našeg vodiča Petera da pruži majmunici ruku i pošto-poto je udalji od mene.  Posle ovog dodira prirode, svaka moja želja za daljim istraživanjem je ugašena. Sva moja odvažnost se pokazala kada sam hrabro otrčala do kombija i zaključala vrata sa unutrašnje strane 🙂

Ovi majmuni zaista jesu bezopasni, sem ako niste paničar kao ja, ne nosite sa sobom hranu ili ne pokušavate da ih pomazite.

Turisti znaju zašto

Sem interesantnih životinjskih vrsta, ova stena  pruža pogled na mirnu pučinu, okolnu prirodu i dva kontinenta. Podnožje Gibraltara nudi klasične britanske čajnice i restorane, dok je put do vrha prepun istorijskih znamenitosti i spomenika. Bez obzira šta vas privlači, jedno je sigurno: Gibraltar je mesto koje 7 miliona turista poseti sa valjanim razlogom. A vi, ako se ikada nađete na jugu Španije, u predivnoj Andaluziji, nemojte propustiti priliku da posetite Gibraltar, jedno od najlepših skrivenih blaga Evrope.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.