Iran: prvo putovanje na Bliski Istok

Iran: prvo putovanje na Bliski Istok

Gde ideš? U Iran!

Zašto? Zato što tamo još nisam bila!

Da, još uvek u šoku – izgovaram dok pišem.  Za manje od nedelju dana idem u Islamsku Republiku Iran, na svoje prvo samostalno putovanje na Bliski Istok!

Kako, zašto i odakle baš Iran? Od 196 zemalja sveta?

Najiskrenije, skroz neplanirano. Jedne večeri sam, onako spontano, odlučila da planiram godišnji odmor. Prvobitna ideja je bila da ubijem dosadu, pa sam jednostavno izguglala: Most unusual places to visit. Australija, Kina, neko jezero u Americi… I na petom mestu: Iran.

Pomislih: Ko uopšte ide u Iran? I to na godišnji odmor?

Za mene je godišnji neka plaža u Španiji, lenčarenje i ispijanje koktela koje ne mogu da priuštim. Ili pak obilazak srednjovekovnog zamka, ispijanje kafe sa pogledom na glavni trg ili šetnja po prometnim ulicama. Uglavnom: standardni plan putovanja. Iliti: sve samo ne Iran.

Iran

Shvatih da ovaj put tražim izazov, neku egzotičnu i daleku destinaciju. Negde gde još nisam bila i nešto što još nisam iskusila. Bacila sam se u istraživanje i stupanje u kontakt sa ljudima koji su iz Irana, znaju nekoga odatle ili su tamo putovali. Posle par dana, sati i sati iščitavanja blogova i po kojeg razgovora…Odluka je pala: kupujem kartu za Iran!

U većini slučajeva, kada kupujem kartu, to činim bez previše razmišljanja. Brzo pronađem najjeftiniju opciju, izaberem i kliknem na ono čuveno: kupi.

Međutim, ovog puta imala sam isto iskustvo kao kada sam prvi put odlazila u Ameriku. Uhvatila me je nervoza, ruke su počele da mi se znoje i pomislila sam: Aman, ženo, šta ti fali? Zašto ne kupiš kartu za Italiju i ležis na plaži nedelju dana, ispijajući mohito koji ne možeš da priuštiš? U onom čuvenom fight or flight momentu, pomislila sam: „‘Ajde bre, proputovala si 200,000 kilometara i više od 40 zemalja! Šta je jedan Iran za tebe?“

Stisnula sam zube i muški pritisnula ono čuveno dugme kupi. 🙂 

I eto, to je ta čuvena priča kako i zašto baš Iran. Očekivanja su visoka, mešavina straha, uzbuđenja i neverice rastu što sam bliže datumu polaska. Ovo je stvarno i ovo se dešava za manje od nedelju dana. Još uvek nisam sigurna da li je ovo bila najgluplja ili najpametnija odluka do sada… A kako drugačije da saznam ako ne probam?

Do sledećeg pisanja,

به زودی میبینمت.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.