Kako pronaći online posao?

Kako pronaći online posao?

Da li dobro govoriš strane jezike i imaš pristup internetu? Da li želiš da pronađeš online posao, a ne znaš odakle da počneš? Ako je odgovor DA, onda si na pravom mestu.

Imam nekoliko godina iskustva sa online poslovima. Neka su bila apsolutno grozna, a nekim poslovima se još uvek honorarno bavim. Tu sam da prenesem moja iskustva, savete, i da ti pomognem da pronađeš svoj prvi online posao. Dakle, evo nekoliko mogućnosti:

Online predavanje

Ako dobro vladaš (bilo kojim) stranim jezikom ili pak znaš nekoga ko želi da nauči naš, ovo je idealna prilika za tebe. Od part do full time, postoje različite kompanije koje nude različite nivoe zarade. Sve ovo zavisi od tvoje ambicije, vremena i motivacije da se u ovo upustiš. Možeš od predavanja da zaradiš koju hiljadu više, ili pak da pretvoriš ovaj online posao u puno radno vreme. Ipak, zarada veoma često zavisi od državljanstva. Prednost naravno imaju državljani Amerike, Britanije i Australije, ali ako dobro pričaš jezik i imaš američki akcenat, lako možeš zaraditi koji dolar više.

Kako i gde početi?

Prvi uslov (pored solidnog znanja jezika) jeste dobar CV. Nabroj sva iskustva koja imaš u kojima ćeš pokazati da si dobar/la sa decom, od čuvanja klinaca do držanja privatnih časova. Kada je CV kako treba, sledeći korak je pretraživanje škola koje primaju strance. Ne plaćaju fenomenalno, ali su dobar početak za sticanje iskustva i ekstra pare. Evo moje liste škola engleskog jezika sa kojima sam imala iskustva:

  1. 51Talk
  2. Topica Native
  3. eHello
  4. Bibo Global
  5. Cambly

Ova lista je samo početak, jer ovakvih škola ima na stotine. Pretraži, čitaj, i pronađi školu koja ti nudi raspored i platu kakve tražiš. Moje prvo (online) šljakanje je bilo u dobro poznatom Bibu, koje trenutno plaća oko 2.5 dolara po satu. Ovde sam radila miholjskog leta 2016, ali su cene ostale manje više iste. Ja sam im napomenula da sam živela u Americi te su mi ponudili malo veću satnicu. Ako imaš Work & Travel priču, obavezno je spomeni, jer je takvo iskustvo dragoceno.

Što se sertifikata (CELTA ili TEFL) tiče, iskustva su različita. Neke škole traže fakultetsku diplomu i sertifikat, a negde sertifikat nije obavezan, ali može biti osnov za veću zaradu. Ako se odlučiš da uđeš u ovu priču, TEFL kurs možeš kupiti na Groupon sajtu za 40 dolara.

Upwork/Freelancer

Upwork je odlična platforma za  različite vrste honorarnih poslova: od nekoliko sati do punog radnog vremena, od poslova prevodioca do virtuelnog asistenta. Prosto, napraviš profil, dodaš svoja iskustva, i izabereš oblasti koje te zanimaju. Veoma je bitno da izabereš pravu cenu svoje usluge, jer Upwork uzima oko 20% provizije. Moj prvi posao je bio za male pare, a radila sam za jednog Britanca. Moj posao je bio jednostavan. Trebalo je da prepravljam tekstove i dodajem fotografije na njegov sajt. Plata je bila oko 5 dolara na sat, što je za njega jeftina radna snaga, a za mene (koja sam tada bila u Srbiji) bila sasvim ok para.

Freelancer funkcioniše po sličnom sistemu, ali uzimaju manji procenat.

Za koju god platformu da se odlučiš, uvek obrati pažnju na budućeg poslodavca. Pretraži preporuke i komentare od prethodnih klijenata, da li su plaćali na vreme i kako su se ponašali prema zaposlenima. Ako sve deluje kako treba, ne čekaj i šalji svoju ponudu!

Pisanje

Ukoliko ti dobro ide pisanje, uvek možeš potražiti honorarni posao. Stupi u kontakt sa lokalnim portalom, novinama ili online magazinom, i raspitaj se da li traže honorarce. Možeš da pišeš kolumne, vesti ili pak preporuke, tako da postoje teme koje te interesuju, ne čekaj! Kontaktiraj prave ljude i pošalji im primere svog pisanja. Nikada ne znaš u šta honorarni posao može da se pretvori.

Dakle, šta čekaš?

Za koju god opciju da se odlučiš, obavezno prvo sredi svoj CV. Kada pronađeš posao koji te zanima, saznaj osnovne informacije o poslodavcu, i vidi da li se opis posla poklapa sa tvojim očekivanjima i rasporedom, kao i kolika je plata i da li ti se isplati raditi online. Ako se sve poklapa, pošalji svoju aplikaciju pre nego što te neko preduhitri. Srećno!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.