Top 3 razloga za solo putovanje!

Top 3 razloga za solo putovanje!

Solo putovanja. Izazov. Strah. Hrabrost. Ludost.

Koliko reči da se opiše jedno solo putešestvije. Nezavisno od destinacije, godina ili vremenskog perioda, svako putovanje nas menja. Kada putujemo, prilagođavamo mišljenja, oblikujemo stavove, i učimo. O drugim ljudima. Kulturama. Tradicijama. Ali najbitnije: o sebi. Upoznajući nove gradove i daleke države, sve više upoznajemo sebe.

Koncept provođenja vremena sam sa sobom je ključan, jer ste vi jedina osoba sa kojom se 24 sata dnevno. A ako vam nije udobno u sopstvenoj koži i ako sami sebe ne poznajete dovoljno, kako to mogu drugi učiniti? Često, iz straha da ne mogu da budu (stalno) sami, ljudi se ustručavaju da samostalno putuju i istražuju. Mi smo navikli da svuda idemo sa nekim: da idemo sa društvom na more, duge eskurzije ili vikend provode sa partnerom. Čekamo da nam se poklope rasporedi, finansije, destinacije i zvezde da bi organizovali zajedničko putovanje. Međutim, da li je to jedini način da putujemo sa uživanjem?

Svaki put kada mi neko kaže kako je hteo da ide negde, ali nije smeo/la sam/a, pitam ih: kako nemaš sa kim kada imaš sebe? Prirodno je da postoji strah od nepoznatog. Strah da se nećemo snaći, da će nam se nešto loše desiti ili da će nam faliti društvo. Ali… šta ako taj strah zamenimo mogućnostima i nekom pozitivnijom pričom? Šta ako solo putovanja gledamo kao priliku da budemo samostalniji, samosvesniji, i slobodniji?

Koliko je samo malo hrabrosti potrebno za taj prvi korak! Za zakorak u svet gde možemo sa drugima… ali ne moramo ako ne želimo.Ako ste u nedoumici, evo mojih top 3 razloga za odlazak na solo putovanje:

Sve je u tvoje vreme

Ja iskreno volim dobro društvo, pozitivnu energiju i duge razgove sa prijateljima.  Prija mi društvo, ali mi prija i ono čuveno me time. Moje vreme kada sama istražujem, gubim se po sporednim ulicama i ispijam kafe sa pogledom, bez žurbe ili jurenja nekog rasporeda. Prosto, to je za mene najskuplji momenat koji sebi mogu priuštiti. Ponekad, kada putujemo sa drugim ljudima koje interesuju različite stvari, moramo da pravimo kompromise. Komprimise ukusa, vremena i  ličnih interesovanja. Međutim, kada putujem, ja sam sebična. Putujem kako meni odgovara, bez kompromisa i ugađanja drugima. Sebičnost u putovanjima znači putovati po sopstvenom rasporedu, vremenu i osećanjima. A zašto i ne bi, ako je to putovanje upravo namenjeno nama?

Solo putovanja

Nova iskustva i novi ljudi

Solo putovanja automatski od nas oduzimaju društvo sa kojim smo dobro uigrani, koje poznajemo koliko i sebe. Izvučeni smo iz onog ušuškanog kutka i sveta navika. Kada samostalno putujemo, skoro smo primorani da razgovaramo sa ljudima sa kojima najverovatnije nikada ne bi stupili u kontakt. Primera radi, u Španiji, često koristim Bla Bla car. Iliti, putujem sa strancima koji putuju na istu destinaciju. Ovo je jedna od onih situacija u kojima sam primorana da razgovaram sa ljudima koje nikada pre nisam upoznala i koje nikada ne bih imala priliku da upoznam da sam putovala autobusom ili vozom. Prošle godine sam putovala sa jednim Marokancem koji nije pričao ni reč engleskog. Rukama, nogama i španskim, razgovarali smo o islamu, životu u Africi, solo putovanjima. Da sam putovala sa drugaricom, verovatno bih sa njom samo i razgovarala i ne bih ni obraćala pažnju na ljude oko sebe.

Takođe, prošlog meseca u Iranu, dok sam šetala bazarom, naišla sam na starijeg gospodina koji je prodavao ćilime. Razmenili smo po koju reč i pitao me je odakle sam. Kada sam mu rekla da sam iz Serbestana ( kako oni nazivaju Srbiju). Obradovao mi se i pozvao me je na čaj, želeći da mi kaže sve o njegovim putovanjima u bivšu Jugoslaviju. Još malo smo ćaskali, a onda sam nastavila svoje lutanje po obližnjem parku, gde sam upoznala klince koji su bili obučeni u narodnu iransku nošnju. Moj farsi je ipak malo slabiji, ali smo se lako sporazumeli osmehom i rukama.

Da sam putovala u društvu, da li bih zastala da popričam sa strancem? Ili upoznam ove klince?

Upravo zbog toga, meni solo putovanja donose nova poznanstva, i razgovore koje možete čuvati do kraja života kao jednu od najdražih uspomena sa ovakvih avantura. Zato, idite stazama koje nisu utabane.  Upustite se u neku novu avanturu, gurnite slušalice u džep i poslušajte svet oko vas.

Uživajte u sopstvenom društvu

Povremeno, svima je potreban neko sa kim ćemo podeliti naša nezaboravna iskustva, hranu, osmehe, interne šale i po koju ‘spontanu’ fotografiju za Instagram i Facebook. Ali postoje i oni posebni momenti koje ostaju posebni samo zato što smo ih samostalno iskusili, a kasnije prepričavali. U tim momentima se ne osećaš usamljeno, već zadovoljno i ispunjeno još jednim posebnim iskustvom. Strah od samoće je prirodan, ali ne mora da bude parališući. Ti si jedina osoba sa kojom provodiš najviše vremena u toku dana (a i života), tako da se potrudi da ti je udobno i prijatno u sopstenoj koži. Biti sam ne znači biti usamljen, već biti zadovoljan sobom i biti spreman da se posvetiš sebi i svojim potrebama. Isto tako je i sa putovanjima i odlaskom u neke nepoznate predele.

Ovog proleća, odlučila da se častim večerom i čašom vina u jednoj od prometnijih ulica Malage. Da, odlučila sam sebe da izvedem na  dejt! Tražila sam sto za jednu osobu. Konobar me je pogledao, nasmejao se i pokazao na sto u sredini restorana. Naručila sam času vina, i uživala u mirisima, ukusima i energiji ovog prelepog grada. Uspela sam da se uzdržim od zurenja u telefon kada sam se osećala neprijatno zato što sedim sama. Zaista sam pokušala da uživam u ovakvom iskustvu, i da se ne osećam nelagodno zato što zelim da provedem veče u sopstvenom društvu. Konobar je mislio da se moj dejt nije pojavio, tako da me je i častio čašom vina. Tako da, sem sjajnog iskustva, možda dobijete i po koje besplatno piće. 🙂

Svako iskustvo je drugačije, ali se nadam da su moja dovoljno ohrabrujuća da pokušate nešto drugačije! Da se usudite da odete na samostalno putovanje i da, ponekad, budete svoje omiljeno društvo. Pasoš u ruke i pravac u novu avanturu!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.